top of page

“Satınalma hakkında konuşulacak çok şey var.” || Purchasing Türkiye

Purchasing Türkiye, Mayıs 2016 sayısında "Satınalma hakkında konuşulacak çok şey var.” başlığı ile Halim Yurdakul'un röportajı yayınlanmıştır.

“Satınalma hakkında konuşulacak çok şey var.”

Uzun yıllar satınalma ve tedarik faaliyetlerinin içinde bulunduktan sonra bu konuları saha gerçekleri

ve bilimle birleştirmeye karar vererek akademik hayata ayrılan bir isim Halim Yurdakul. Daha sonra bu alandaki kaynak azlığını görerek bir kitap yazmaya karar veriyor ve “Satınalma Yönetimi” kitabı ortaya çıkıyor. Şu an Okan Üniversitesi’nde satınalma üzerine eğitimler veren Yurdakul ile kitabı “Satınalma Yönetimi”ni konuşmak üzere bir araya geldik.

“Satınalma Yönetimi” kitabını yazmaya nasıl karar verdiniz?

Çok uzun süreler satınalma ve tedarik konularında hem çalıştım hem de eğitim aldım. Yüksek lisans ve doktora tezlerimi de bu nedenle gönül verdiğim satınalma konusunda yazdım. Bu çalışmalar esnasında fark ettim ki ülkemize özgü yazılmış bir Türkçe satınalma kitabı yok denecek seviyede. Verdiğim ders için biriktirdiğim tüm notlar, yaşanmış tecrübeler ve araştırma bulgularımı geliştirmek suretiyle aklımdaki kitabın temel versiyonunu yazmaya karar verdim. Yani bu kitap daha çok gelişecek.

“Nasıl tepkiler alıyorsunuz kitapla ilgili olarak?”

Akademik çevrelerden çok olumlu tepkiler alıyorum. Öğrencilerim de gayet memnun bu durumdan. Çünkü anlattığım tüm konuları örnek uygulamayla beraber kitapta ellerinin altında bulabiliyorlar. Satınalma profesyonelleri ve ilgili çalışan grubu ise henüz çok haberdar olmadıklarından duyduklarında önce şaşırıyorlar sonra merak ediyorlar. Zamanla ilginin katlanarak artacağını düşünüyorum.

“Satınalma alanında yeterli kaynak bulunabiliyor mu? Dünya literatürü bu konuda zengin mi?”

Ülkemizde Türkçe olarak bu konuda çok fazla kaynak bulunduğunu söylemek maalesef zor. Buna neden olarak satınalma fonksiyonunun öneminin yeni yeni anlaşılıyor olmasını gösterebiliriz. Dünyada ise kitap sayısı yeterli olmakla beraber yazılan makale ve yapılan araştırmaların tatmin edici seviyede ve çeşitlikte olduğunu söylemek güç. Ancak son zamanlardaki bilinçlenme ve uyanış beni çok umutlandırıyor. Derginiz de bu anlamda çok önemli bir misyon üstlendi bana göre.

“Satınalmacılar gelecekte şirketlerin üst yönetimine entegre olacaklar ve stratejik kararlarında söz alacaklar.”

“Satınalmanın geleceğiyle ilgili neler söylersiniz?”

Günümüzün şartları geleceği belirlemede ipuçları verir. Eğer piyasadaki tüm ürün ve hizmetler gerçek değerlerinde satılsaydı profesyonel anlamda satınalmacılara ihtiyaç olmazdı. Firmada çalışan herhangi biri gider tüm ihtiyaçları zahmetsizce karşılar gelirdi. Fakat ticari hayatta yerini alan tüm şirketler maksimum kazanç amacıyla kurulur ve ürünlerini en yüksek getiriyi sağlayacak şekilde fiyatlandırırlar. Karlarını sürdürülebilir kılmak için de satış ve pazarlama elemanlarını sürekli eğitir ve donatırlar. Bu böyle devam ettiği sürece satınalma da karşı tedbirler almaya ve kendini geliştirmeye devam edecektir. Unutmamak gerekir ki satınalma yapmadan satış yapamazsınız. Satışlarına önem veren firmalar satınalmalarına da benzer önemi vermeye devam edeceklerdir. Son zamanlarda katıldığım satınalma seminer veya zirvelerinde sıklıkla, özellikle 4.0 gibi üretim teknolojisiyle satınalmacıların 8-10 yıla kadar işlerinden olacağı konuşuluyor. Ben aynı fikirde değilim. Satınalmacılar gelecekte şirketlerin üst yönetimine entegre olacaklar ve stratejik kararlarında söz alacaklar.

“İkinci bir kitap gelecek mi?”

İkinci, üçüncü belki dördüncü… Satınalma, günümüzün ve geleceğin yükselen değeri. Hakkında yazılacak, konuşulacak çok konu var.

“Kitabı özellikle kimlere tavsiye ediyorsunuz?”

Satınalma profesyonellerinin kitabın hakkını zamanla vereceklerinden şüphem yok. Benim, kitabı okumalarını salık vereceğim asıl kesim şirket patronları, yöneticileri, yönetim kurulları ve şirketin diğer departmanlarının yöneticileridir. Bunun nedenini şöyle açıklayabilirim;

Satınalma artık şirketlerin merkezinde ve onların bekasını direk ilgilendiren önemli bir fonksiyon. Ancak bu öneminin geniş çevrelerce ve yeterince anlaşılabilmesi için bu saydığım kişiler tarafından anlaşılması hayati bir konudur.

Halim Yurdakul Kimdir?

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde subay olarak görev yaptıktan sonra Amerikan Tedarik Üniversitesinde (US Army Acquisition University) eğitim alarak çeşitli NATO görevlerinde bulundu. Özel sektörde çok uluslu bir firmanın satınalma müdürlüğünü yaparken Okan Üniversitesinin Meslek Yüksek Okulundan satınalma dersi vermek üzere davet aldı. Eylül 2014 tarihinden itibaren Okan Üniversitesi Uluslararası Lojistik Bölümünde Öğretim Üyesi olarak akademik hayatına devam ediyor.


Hakkımda

Görev Unvanı: Yrd. Doç. Dr.
Görev Yeri: Okan Üniversitesi
Yıl: 2014 - halen

Diğer Gönderilerim
İletişim Adreslerim
Takip Edin

E-Mail:
halim.yurdakul@okan.edu.tr

Telefon:
(021x) xxx xx xx
 

  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon
bottom of page